Redigera Logga ut
Tillbaka

Om Svenska Othelloförbundet

SOF ska arbeta för att få spelet Othello känt i Sverige, uppmuntra fler att spela, stärka spelnivån på de svenska Othellospelarna.

Svenska Othelloförbundet (SOF) bildades 13 november 1983, men redan 1978 spelades Svenska Mästerskap (SM). Vi ger ut tidskriften SOFT. För att få denna i brevlådan måste man vara medlem i SOF. Varje år arrangeras Svenska Grand Prix (SGP) där vinnarna får representera Sverige i Världsmästerskapen (VM).

SOF:s årsmöte sker i samband med SM i september månad.

Här hittar du en pdf som du kan skriva ut som booklet på din skrivare att dela ut till intresserade, eller till dig själv. Du hittar lite information om Othello, SOF samt grundläggande strategi och taktik!

Om spelet Othello

William Shakespeare skrev den klassiska historien om Othello, de Jago och Desdemona. Trots att Othello dör i slutscenen så är namnet Othello odödligt. Verdi skapade en opera av berättelsen, det finns en restaurang i Göteborg med namnet Othello och så naturligtvis spelet Othello.

Spelet Othello® "uppfanns" av Goro Hasegawa. Den officielle historien berättar att Japanen Goro Hasegawa skapade spelet Othello strax efter andra världskrigets slut. Han spelade Go och uppfann spelet då han var lite trött på själva Go-spelet. Hans far var lärare i litteratur och föreslog att  spelet där de vita brickorna står mot de svarta skulle ha ett passande namn: Othello. Kampen om segern, den ödesmättade taktiken att besegra motståndaren - allt det finns väl berättat i Shakespeares Othello! 1973 började spelet säljas i Japan och blev direkt en stor succe.
!867 skapade Lewis Waterman ett liknande spel med andra regler som gick under namnet Reversi. Detta var i sin tur baserat på ett äldre Kinesiskt spel där spelpjäserna bytte färg.  Inget nytt under solen i spelvärlden.

Världsmästerskap började spelas 1977 och passande nog spelades det första i Tokyo. Sedan dess har det spelats VM varje år. SOF arrangerade VM 1982, 1990 och 2003.

Othello är ett registrerat varumärke och namnet är upphovsrättsskyddat. Rättigheterna ägs av MegaHouse Corporation. http://www.megahouse.co.jp/

Det finns tre versioner av spelet att köpa i närmaste välsorterade leksaks och hobbyaffär.